11 Aralık 2010 Cumartesi

KİŞİLİK TESTLERİ

Genel olarak kişilik testleri, yansıtıcı türden olup kişisel yoruma açıktır. Kişilik testleri ile danışman; danışanın psikolojik danışma yardımı almasını gerektirecek bir kişilik bozukluğunun olup olmadığını, danışanın girmek istediği mesleğe uygun kişiliğe sahip olup olmadığını anlar. Bireyin psikolojik ihtiyaç ve değerlerini, normal ve normal olmayan kişilik özelliklerini ölçen, ölçme araçlarıdır.
1. Projektif Kişilik Testleri: Kişiliğin değerlendirilmesinde kullanılan "projektif teknikler" açık seçik olmayan uyarıcılara karşı bireylerin gösterdiği kişisel ve sübjektif tepkilere dayanan yöntemlerdir. "Projektif" kelimesi "yansıtma" anlamına gelmektedir. Projektif testlerde uyarıcı olarak resimlerden, mürekkep lekelerinden, tamamlanmamış cümlelerden yararlanılmaktadır.
 Rorschach Mürekkep Lekesi Testi
 Tematik Algı Testi ( T.A.T.)
 Luisa Duss Hikayeleri
 Beier Cümle Tamamlama Testi

2. Kişilik Envanterleri: Bireylerin psikolojik ihtiyaç ve değerlerini ölçer. Bireylerin normal ve normal olmayan kişilik yönlerini de ölçen ölçme araçlarıdır.
 Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri ( M.M.P.I.)
 Edwards Kişisel Tercih Envanteri
 Hacettepe Kişilik Envanteri
 Beck Depresyon Envanteri

3. İlgi Envanterleri: Bireylerin hoşlandıkları ve hoşlanmadıkları yönlerini daha iyi tanıyarak ileride doyum sağlayacağı alanları seçmelerine yardımcı ölçme araçlarıdır.
 Kuder İlgi Alanları Tercihi Envanteri
 Kendini Değerlendirme Envanteri (Y. Kuzgun)
 Thurstone İlgi Envanteri
 Mesleki Yönelim Envanteri (M. Kepçeoğlu)

4. Uyum Envanteri: Bireyin uyum düzeyini belirlemek üzere geliştirilmiştir.
 Bell Uyum Envanteri

5. Tutum ve Değerleri Ölçen Envanterler: Tutum; bireylerin belli bir kişiyi, grubu, kurumu veya düşünceyi kabul ya da reddetme şeklinde gözlenen, duygusal hazır oluş hali veya eğilimidir.
İnsanlar bazı hallerde doğruyu, inandıklarını söylemekten kaçınabilirler. Bu durum bireyin "sübjektif yaşantısı" ile "dışa açık" yaşantısındaki farklılıklardan kaynaklanmaktadır. Fakat bireylerin davranışlarının kendilerine özgü tutumlarından kaynaklandığı kanısı çok yaygındır. Tutumların ölçülmesi bu temele dayanmaktadır.
 Thurstone Tutum Ölçeği
 Likert Tutum Ölçeği

C. ZEKA TESTLERİ :
Kişinin takvim yaşı ile zihinsel gelişimi arasındaki uyumu ölçen testlerdir. Bunlardan en çok kullanılanı Stanford-Binet ile Weschles Zeka Testi Çocuk Formu’dur. Bu iki test, tüm Rehberlik ve Araştırma Merkezleri’nde uygulanmaktadır.
 Stanford - Binet Zeka Testi
 Wechsler Bireysel Zeka Testi (WİSC-R)
 Thurstone Temel Kabiliyetler Testi (T.K.T.)
 Uluslararası Leiter Zeka Testi
 Cattel Uluslar arası Zeka Ölçeği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

2020-2021 REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA PROGRAMI

               2020-2021 yılında hazırlanması gereken rehberlik çerçeve programı genel yerel ve özel yerel hedefler doğrultusunda planlanmas...