GÖRÜŞME TEKNİĞİ
Rehberliğin en önemli ve en çok kullanılan tekniği görüşmedir. Görüşme; öğrenci ile öğretmen arasında amaçlı bir konuşmadır. Bu nedenle görüşme rast gele bir konuşmadan farklıdır. Kendine özgü ilke ve teknikleri vardır. Görüşme, nasihat verme anlamına gelmemektedir.
Öğretmen görüşme yoluyla öğrenciden ve öğrenci ile ilgili diğer kişilerden gerekli bilgileri toplayabilir. Bu bilgiler, öğrencinin sorununun çözümünde kullanılabilir.
Görüşme; öğretmene, öğrencinin duyguları, heyecanları, tavırları, düşünceleri, sağlığı, sevdiği ya da sevmedikleriyle birlikte bir bütün olarak tanıma olanağı sağlar.
Öğrenci sorunlarının tanımlanması ve sağaltımı amacıyla yapılacak görüşme ise bu alanda yetişmiş rehber öğretmenler tarafından yapılabilir.
Bilgi toplamak amacıyla yapılan görüşmenin, bireylerin güven içinde oldukları bir ortamda çok içten bir biçimde olmasına çalışılır. Görüşülen kişinin daha çok konuşmasına olanak verilir. Bunun için öğretmen, öğrencisi ile neleri görüşeceğine ait önceden bir planlama yapmalıdır. Görüşmenin sonunda önceden hazırlanan görüşme formu doldurulur.
Görüşme tekniğiyle öğrencileri tanımak isteyenlerin bilmesi gereken bazı özellikler vardır:
1. Görüşme yalnızca karşılıklı konuşmaya dayandığı için oldukça doğal bir bilgi toplama yoludur.
2. Fazla araç-gereç kullanmayı gerektirmez ve oldukça kolaydır.
3. Herhangi bir davranışın veya sorunun ardında yatan gerçek nedenleri bulup çıkarmaya yarayan bir yoldur.
4. Çok değişik amaçlar için kullanılabilir.
5. Deneyimli öğretmenlerin öğrenciyi bütün olarak tanımasına olanak verir.
6. Öğretmene öğrencinin kendi sorununu çözmesinde yardım ve rehberlik olanağı verir.
Yukarda belirtilen üstünlüklerine karşın görüşme;
1. Sübjektiftir. Kişisel görüşlere dayanır. Bu bakımdan toplanan bilgi yanlış kavramlara, yermelere dayanmış olabilir.
2. Bir önceki maddede belirtilen sübjektiflik nedeniyle elde edilen bilgilerin gerçekliği kanıtlamak güçtür.
3. Yukarda belirtilen iki nedenden dolayı görüşmenin sonucunu yorumlamakta güçlük çekilebilir.
4. Öğrenci kendini tam ve doğru olarak tanımayabilir. Böylece ne kadar içtenlikli konuşsa da söyledikleri gerçek olmayabilir.
5. İlk bakışta ne kadar doğal bir bilgi toplama yöntemi olarak görülürse de görüşme genellikle yapay bir durumda oluşur. Öğrenci bir odada öğretmeni ile karşı karşıya kalacaktır. Bunun için öğrencinin görüşme sürecinde gözlenen davranışlarının onun diğer yer ve alanlardaki davranışlarının tipik örnekleridir denemez.
6. Görüşme yoluyla bilgi toplamak oldukça uzun zaman almaktadır. Görüşme, özellikle bilgi toplama yolu olarak başka bir yolla bilgi toplama olanağı olmadığında önerilen bir yoldur.
11 Aralık 2010 Cumartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2020-2021 REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA PROGRAMI
2020-2021 yılında hazırlanması gereken rehberlik çerçeve programı genel yerel ve özel yerel hedefler doğrultusunda planlanmas...
-
3- OTOBİYOGRAFİ : Bireyin kendi hayatını kendisinin anlatmasına dayanan bir tekniktir. Bu yolla toplanacak bilgiler anket, ...
-
ROL DAĞITIM TEKNİĞİ : Kimdir Bu? Tekniği gibi öğrencilerin belirgin özelliklerini dolaylı yolla ortaya çıkarmaya yarayan bir...
-
Bell Uyum Envanteri : Bireyin uyum düzeyini belirlemek üzere geliştirilen bu testin iki formu bulunmaktadır. Formun birisi lise ve üniversit...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder